Dijital Pazarlama Nedir

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, zamanlarının çoğunu harcadıkları müşterilerle bağlantı kurmak için çok sayıda dijital taktik ve kanalın kullanılmasıyla tanımlanır.

Dijital Pazarlama Neden Tercih Ediliyor?

Bilimin gelişmesi ve bununla paralel olarak teknolojinin de gelişmesi hayatımızın her alanını etkilediğinden buna uygun bir dijital pazarlama anlayışını benimsemek ve uygulamak büyük seviyede önemli hale geldi.

Dijital iletişim kanalları kullanılarak yapılan reklam kampanyalarının daha hızlı geri dönüşler sağlaması, popüler olarak insanlar tarafından viralleşmesi, uygun bütçe planıyla hazırlanabilmesi, kitleleri manevi anlamda etkilemesi ve bu konunun uzmanları tarafından hızlı ve ölçülebilir sonuçlar sunması ile günümüzde en ufak işletmelerin bile sıklıkla başvurduğu pazarlama yöntemleri arasında yer edindi.

Günümüzde evlerinde oturarak yaptıkları hobileri paylaşan insanlar bile dijital pazarlamanın temellerini esas alarak küçük boyutlu da olsa markalarla iş birliği yapar hale geldiler.

Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlamanın Farkı Nedir?

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya kıyasla daha düşük bütçelerle, her zaman ve her yerde geniş bir kitleye hitap eder. Geleneksel pazarlamada tek yönlü bir iletişim söz konusu iken dijital pazarlamada hedeflenen kitle ile interaktif bir ortamda karşılıklı etkileşim söz konusudur.

Dijital pazarlamada farklı özellikte internet kullanıcılarına hitap eden birçok iletişim kanalı mevcuttur ve bu kanallar aracılığıyla hedef kitle ile daha samimi bir hitap şekli kullanılır.

Geleneksel pazarlamada telefon, baskı, televizyon gibi iletişim kanalları kullanılır ve etki seviyeleri düşüktür. Bundan dolayı dijital pazarlamanın, geleneksel pazarlamaya göre maliyet, zaman, etki, kullanılabilirlik, deneyim sunumu, çalışan kişiler ve iletişim açısından farkları mevcuttur.

Geleneksel pazarlama daha çok bilgi verici bir hitap şekli kullanırken, dijital pazarlama yenilikçidir, zengin bir deneyim sunabilir ve eğlendirirken bilgilendirebilir. Dijital pazarlama ‘’Benim böyle bir hizmetim var, tecrübe etmek ister misin?’’ diyerek tüketiciye seçme şansı sunar kitlesinin düşüncelerine ve fikirlerine önem verir onları zorlama bir şekilde yönlendirmez, geleneksel pazarlama ise ‘’Ben bu ürünü yarattım, hemen satın al’’ diyen sıkıcı ve klasik bir satıcı tipidir.

Dijital Pazarlama Sektöründeki Oyuncular Kimlerdir?

Dijital pazarlama bu sektörü ana işi olarak belirlemiş kalabalık bir kitleye ev sahipliği yapmaktadır. Pazarlama projesini hazırlayan markalar, işletmeler ve kurumlar kendi bünyesinde çalışan uzman bir ekiple, freelance çalışan insanlarla ya da ajanslarla iş birlikleri yürütürler.

Bu süreçlerde webmasterlar, influencerlar, içerik üreticileri, grafik tasarımcıları, yazarlar, yazılımcılar, Youtuber ve Instagram fenomenleri, SEM ve SEO uzmanları, müşteri ilişkileri yöneticileri ve sosyal medya yöneticileri gibi birçok alanda süreç yürüten insanları kullanırlar.

Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?

Dijital pazarlama, geleneksel yöntemlerle ulaşabileceğinizden daha geniş bir kitleye ulaşmanıza ve ürününüzü veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan potansiyel müşterileri hedeflemenize yardımcı olur.

Ek olarak, genellikle geleneksel reklamcılığa göre daha uygun maliyetlidir ve başarıyı günlük olarak ölçmenize ve uygun gördüğünüz şekilde dönmenize olanak tanır.

Dijital Pazarlama Ölçülebilir

Dijital pazarlama size gösterimler, paylaşımlar, görünümler, tıklamalar ve sayfada geçirilen süre dahil olmak üzere şirketiniz için önemli olabilecek tüm ölçümlerin kapsamlı, baştan sona bir görünümünü verebilir. Bu, dijital pazarlamanın en büyük faydalarından biridir.

Geleneksel reklamcılık belirli hedefler için yararlı olsa da, en büyük sınırlaması ölçülebilirliktir.