Dijital pazarlama, çevrimiçi pazarlama, internet reklamcılığı her ne isim takarsanız takın markanızı dijital ortamda çevrimiçi pazarlamak işinizin başarı oranı ve bilinirliği için oldukça kritik bir önem taşıyor.
Son 10 yılda internet kullanımının neredeyse iki katına çıkmasıyla birlikte insanların satın alma eğilimlerinin ve etkileşim biçimlerinin çevrimiçi pazarla birlikte bir evrim sürecine girmesi birçok yeni yöntem ve teknolojiyi beraberinde getirdi.
Temel olarak dijital pazarlama, herhangi bir çevrimiçi pazarlama çabası veya varlığı anlamına gelir. E-mail pazarlaması, ppc reklamcılığı, sosyal medya pazarlaması ve hatta blog yazımı, dijital pazarlamayı oluşturan en iyi ve etkili örneklerin başında gelir.
Tüm bu örnekler, insanlara şirketinizi tanıtma ve onları satın almaya ikna etme konusunda büyük fayda sağlayıp pazarlama çabanızı olumlu yönde etkileyecek yardımcı uygulamalardır.
Fakat bu dijital pazarlama uygulamalarının başarısı da işletmelerin sahip olduğu varlıkların doğru ve etkili yöntemlerle kullanımına bağlıdır.
Dijital Pazarlama Nasıl Çalışır?
Dijital pazarlama, sektörünüz her ne konuda olursa olsun işinize pozitif değer katmak ve bilinirliğinizi arttırmak için mükemmel bir seçenektir. Dijital pazarlamayı bu denli çekici kılan temel dayanak noktası da budur.
Kimleri hedeflemek istediğinizi net bir biçimde biliyorsanız, dijital pazarlamayı siz de işinizi büyütmek için kullanabilirsiniz.
Fakat unutulmamalıdır ki dijital pazarlama çalışmalarında B2C ve B2B şirketler için kullanılan yöntemler farklıdır ve birinde kullanılan yöntem pozitif sonuç verirken diğerinde negatif sonuçlar ortaya çıkartabilir.
B2C Şirketler & Markalar
B2C hizmet veren şirketler genel olarak B2B hizmet veren şirketlere göre çok daha düşük fiyat avantajına sahiptirler. Örneğin 8 bin $ fiyat etiketine sahip endüstriyel ekipmanı satmak 39 liralık bir gömlek satmaktan çok daha zor bir süreci beraberinde getirir.
B2C şirketlerin dijital pazarlama sürecindeki en büyük avantajı budur. Tek yapılması gereken satılan ürün veya hizmeti doğru mesajlarla doğru kitleye ulaştırmak.
Sonuç olarak çoğu B2C şirketin temel amacı potansiyel müşterilerini pazarlama ekosistemlerinin içerisinde dahil edebilmektir. İyi bir fiyat politikası ve doğru mecralarda yer alarak ücretli sosyal medya reklamcılığının da gücüyle etkili ve tatmin edici sonuçlar alınmasına kesin gözüyle bakılabilir.
B2B Şirketler & Markalar
Birçok B2B şirketi, sosyal medya vasıtasıyla satış hedeflerini gerçekleştirme noktasında ümitlidir fakat unuttukları çok önemli bir nokta vardır ki o da sattıkları 8 bin $ fiyat etiketine sahip endüstriyel ekipmanı almak isteyecek potansiyel müşterilerin sosyal medya üzerinde mümkün olduğunca az vakit geçiren niş bir kitle olduğudur.
Bu noktada B2B şirketlerin istemesi gereken şey potansiyel niş müşteri kitlesinden bir kişi endüstriyel ekipmanı satın almak için internette arama yaptığında karşısına çıkan ilk sonuç olmak. Bu sayede satış hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik doğru bir adım atılmış olur.
Bunun ücretli sosyal medya reklamlarından çok daha maliyetli bir seçenek ve uygulama olduğu kesin fakat satış rakamı bu maliyeti karşılayabilecek düzeyde olduğu için yapılan reklam harcamaları kar zarar dengesini bozmayacaktır.
B2C ve B2B şirketleri karşılaştırarak umuyoruz ki şirket türüne göre farklı dijital pazarlama stratejilerin nasıl daha iyi sonuçlar alınabileceği anlamanıza yardımcı olacaktır. Her strateji her iş için doğru değildir ancak küçük bir deneme yanılma ile şirketiniz için en karlı dijital pazarlama yaklaşımını belirleyebilirsiniz.
Son Olarak
Dijital pazarlama geleceğin pazarlama yaklaşımıdır. Bu makalede değindiğimiz tüm noktalara ek olarak dijital pazarlama çabalarınızın sonuçlarını belirli araçlar ve metrikler sayesinde inanılmaz bir doğrulukla izleyebilirsiniz.
Bu uyguladığınız farklı stratejilerin ne denli sonuçlar doğurduğunu ve hangileri üzerinde yoğunlaşmanız gerektiğini size gösterecek.