E-Ticaret Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

E-Ticaret Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Dijital çağda hayatımıza giren e-ticaret ve sosyal medya platformlarının kesişimi pazarlama sektöründe artık her marka tarafından yapılmaktadır. Peki E-ticaret sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalıdır?

E-ticaret 2005 yılında fikir olarak ortaya çıkmıştı. Günümüzde sıklıkla kullanılan Facebook, Instagram, Twicth gibi platformlar üzerinden yapılan pazarlama faaliyetleri sosyal ticaret olarak isimlendiriliyor.

Sosyal ticarette sosyal medya kanalları üzerinden ürün tanıtımı, kampanya duyuruları, marka reklamları ve kullanıcılara özel promosyonlar gibi konularda içerikler düzenleniyor. Bu içeriklerin linkler, metinler, video ve görseller ile zenginleştirilmesi de markaya özel değer katıyor.

Tüketiciler ve hizmet arayan kişiler artık online alışverişi daha fazla tercih ediyor. Online olarak ürün sipariş edilmese dahi bir marka hakkında bilgi almak için web sitelerinden faydalanılıyor. Markaların sosyal medya üzerinde etkinliklerine bağlı olarak tüketiciler tarafından tanınma olanakları artıyor.

Sosyal medya hesapları markaların dijital kimliğini oluşturuyor. Tüm bunların sonucu olarak e-ticaret ile sosyal medya yönetimi doğrudan birbirine bağlı iki konu haline geliyor. Sosyal medya platformlarındaki faaliyetlerde marka yüzü olarak görüldüğü için profesyonelce yönetilmesi gereken bir faaliyet konusu olarak görülüyor.

E-ticaret ile Sosyal Medya Faaliyetlerinin İlişkisi

E-ticaret sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalıdır sorusu artık her ürün ya da hizmet veren kişi ya da firmanın sorması gereken bir sorudur. Sosyal medya üzerinden yapılan faaliyetlerin ve paylaşılan içeriklerin markalara kattığı değer yadsınamaz düzeyde.

Bu nedenle de gelişigüzel hareket etmek yerine detaylı planlamalar yapmak gerekmekte. Sosyal medya üzerinden hem satış hem reklam faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve markaların profilleri bu ilginin nedeni olmakta. Küçük ölçekli ya da büyük ölçekli ayırt edilmeksizin markaların sosyal medya üzerindeki etkinliklerine dikkat etmeleri pazarlama faaliyetlerinin kalitesini belirtiyor.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de tüketici kitlesinin %83’lük bir kısmı bir ürünü almadan önce sosyal medyada yorumlara baktığını göstermekte. Ayrıca satın al butonunun sosyal medya üzerinde fark edilir olmasının da satın alma isteğini tetiklediği çoğu tüketici tarafından kabul edilmekte.

Reklamlar ve promosyonlar sayesinde de markaların profillerine tıklanma oranı oldukça yüksek görünmekte. Tüm bunların sağlanması için de etkili sosyal medya yönetimi yapılması şart olmakta. Sosyal medya yönetiminin kaliteli ve titiz çalışmalarla yürütülmesi, sosyal medya ajansı gibi hizmet veren sektörlerin uzmanlık alanı olmakta.

Sosyal Medya Yönetiminin Sağladığı Ayrıcalıklar

E-ticaret sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalıdır ve sosyal medya yönetiminin avantajları nelerdir gibi konular artık çok fazla araştırılıyor. E-ticaret sürekli gündeme gelen bir konu olmakta. E-ticarette sosyal medyalarda kullanılan algoritmalardan faydalanılıyor.

Ne kadar yüksek trafik olursa profiller de o kadar öne çıkıyor ve dikkat çekiyor. Keşfet kısmına çıkma, beğenilen içerikler arasında olma gibi özellikler ile insanlar birbirlerinin takip ettiği ya da beğendiği ürün ve hizmetleri fark ediyor. Pazarlama maliyetleri düşünülünce sosyal medya üzerinde etkili tekniklerin kullanılması ile elde edilen gelir yapılan harcamanın oldukça üstünde oluyor. Kar oranını arttırırken markanın bilinilirliğinin de artıyor olması mükemmel bir avantaj haline geliyor.

Sosyal medya yönetiminde gösterilen ciddiyet ve etkili tavır, marka için güvenilirlik sağlama gibi geri dönüşlerin olmasını sağlıyor. Ayrıca kullanıcılar ile direkt iletişim kurulabilmesi de marka ile tüketici arasındaki bağı daha da güçlendiriyor. Etkili geri bildirimlerin sayesinde tüketicilerin beklentileri, beğenileri, şikayetleri görülebiliyor.

Bunun değerlendirmeye alınarak düzeltici faaliyetlerde bulunulması da profesyonel sosyal medya yönetimi ajansları sayesinde gerçekleşiyor. Düzeltici faaliyetler ile müşteri memnuniyeti arttırılabiliyor.

Etkili Sosyal Medya Yönetimi ile E-Ticaret Başarısı

Müşteri kitlesinin analizi ve gerekli düzenlemelerin yapılması, hesabın güncel tutulması gibi faaliyetler ile e-ticaret başarı oranı arttırılıyor. Ayrıca etkili bir sosyal medya yönetimi sayesinde veri analizi sonuçlarına göre kişiselleştirme gibi avantajlar sağlanabiliyor.

E-ticaret sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalıdır sorusunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Sosyal medya yönetimi sürecinde verilerin analizi, içeriklerin kalitesi, müşterilerin geri dönüşleri, kullanıcı alışkanlıklarının belirlenmesi, kişiye özel reklam ve promosyonların sağlanması, videoların profesyonel düzeyde olması gibi pek çok parametre ustalıkla yerine getirilebiliyor.

Sosyal medya yönetiminde;

  • Ürünlerin online kataloglarının oluşturulması,
  • Destek kutusu, sohbet yeri gibi iletişim kanallarının eklenmesi,
  • Ulaşılabilir olunmayı sağlayan direkt mesaj kutularının aktif kullanımı,
  • Hesapların güncelliklerinin korunması,
  • Zamanlaması ayarlanan promosyon ve kampanya gönderilerinin aktif tutulması,
  • Detaylı ürün tanıtımı sağlayan içeriklerin hazırlanması,
  • Dikkat çekici görsellerin yerinde kullanımı,
  • Etkileşim alabilen hesapların olması,
  • Detaylı bilgi açıklamalarının yapılması,
  • Müşterilerin geri dönüşlerinin değerlendirilmesi

Gibi konularda ustalıkla çalışılması E-ticaret sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalıdır sorusunun genel cevapları olmaktadır.

Sosyal medya platformları üzerindeki hashtaglerin etkili kullanımı, doğru etiketlerin seçimi, ürünlerin görsellerinin kalitesinin yüksek olması gibi konular da e-ticaret başarı oranını etkileyen bir kriter olmakta.

Kullanıcıyı satın alma işlemi ya da daha detaylı bilgi için markanın kendi web sitesine yönlendirme konusunda sosyal medyadaki kullanım şekli de önem taşımakta. Tüm bunları değerlendirince; uzmanlıkla yapılan bir sosyal medya yönetiminin e-ticaret ile doğrudan bağlantısı olduğu görülmekte.