SEO rakip analizi, hangi taktiklerin endüstrinizde en iyi olduğunu öğrenmenize ve rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını belirlemenize olanak tanır.
SEO söz konusu olduğunda, rakipleriniz tüm stratejinizi oluşturmanıza ve sitenize nitelikli trafik çekmenize yardımcı olabilecek bir bilgi zenginliğidir. Neredeyse her zaman birden fazla arama teriminde sizden daha üst sıralarda yer alan birileri vardır ve rekabetçi bir analiz yapmak başarılarından öğrenmenizi sağlar.
Şartlarınızı Belirleyin
Yapmanız gereken ilk şey markanızı ya da hizmetinizi anlatan en iyi arama terimlerini tanımlamaktır. Google’da hedeflemek ve sonuçlarda görünmek istediğiniz en iyi 20 arama terimi nelerdir?
Markanızla ilgili terimleri ortaya çıkarmak için Google Anahtar Kelime Planlayıcı veya Google Search Console gibi ücretsiz araştırma araçlarıyla başlayın . SEMRush, Moz ve Ahrefs gibi ücretli araçların hepsi ücretsizlerin alternatifi olarak harika seçeneklerdir.
Rakiplerinizi Belirleyin
Bunu yapmanın en iyi yolu, en iyi rakiplerinizi tanımlamak için bir avuç araç kullanmaktan geçiyor. SEMRush, Similar Web ve SpyFu’yu kesinlikle öneriyoruz.
Kullanıcıların rakip siteleri bulmasına ve sizin kitlelerinizin çakıştığı yeri belirlemesine olanak tanıyan bir araç da dahil olmak üzere, gerçekten harika veriler sunan Alexa’ya bile bakabilirsiniz.
Koşulları Değerlendirin
Facebook’tan LinkedIn’e sosyal medya ağları sizi dünyanın her yerindeki kullanıcılarla bağlayabilir. Niş kitlelere ulaşmak için Pinterest gibi sosyal medya platformlarını da kullanabilirsiniz.
1 – Dönüşümle Düzenleme Niyeti
Bu anahtar kelimeler gerçekten dönüşüm sağlayabilir mi? İşletmeyi ileriye götürebilirler mi? Satın alma niyetine işaret ediyorlar mı?
2 – Trafik Hacmi
Anahtar kelimelerin sağladığı trafik hacminin sizin satış hedeflerinizi gerçekleştirip gerçekleştiremediği üzerinde trafik hacminizi değerlendirin. Eğer trafik hacminiz satış hedeflerinizi gerçekleştirme eşiğinizin altındaysa yeni benzersiz anahtar kelimeler bulmaya odaklanın.
3 – Segment
Anahtar kelimelerinizi konu ve bölümleri nelerdir ve bu anahtar kelimelerin hangi konularla ilişkili olduğuna göre segmente edin.
Rakiplerinin Bağlantıları (Backlink)
Rakiplerinizin seo stratejini oluştururken yapmış olduğu backlink çalışmalarını dikkatlice incelemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Bu backlink çalışmaları hakkında eğer bir bilgiye sahip değilseniz bilen bir kişiden ya da yetkin bir ajanstan bu konuda destek alabilirsiniz.
Bu süreci doğru yönetmek için aşağıda belitmiş olduğumuz farklı adımları izleyebilirsiniz.
- En Güçlü Linkler
Bunlar, yüksek otoriteye sahip sitelerden gelen en güçlü bağlantılardır. - En Çok Görüntülenen Bağlantılar
Bunlar, Google’da en üst sıralarda yer alan ve en fazla yetkiye sahip olan sayfalardır.
Sosyal Paylaşımlara Bakın
Rakiplerinizin en çok sosyal paylaşımı nereden aldıklarına bilmek geliştireceğiniz karşı bir stratejinin temellerini de büyük oranda oluşturacaktır.
- Hem bir içerik stratejisi hem de bir PR stratejisi oluşturun.
- Rakiplerinizin hangi platformları kullandığını görün.
- Bu platformları nasıl kullandıklarını anlayın.
Sektörünüz ya da ürününüzle alakalı hangi içeriklerin başarılı olduğunu keşfetmek için BuzzSumo gibi araçları kullanmanız oldukça fayda sağlayacaktır.
Unutmayın, sosyal medyada güçlü bir fikir rekabetçi içeriği kendi sesinizle yeniden oluşturmak değildir, bunun yerine belirli bir konuyu ele almanızı teklif etmek ve daha iyi görseller, daha fazla veri, daha fazla soruya cevap vb. seçenekleri kullanarak böylece hedef kitlenize rakibinize oranla daha kullanışlı ve ilgi çekici bir kaynak sağlayabilirsiniz.
XML Site Haritası
Buradaki amaç, rakiplerinizin web sitelerinin gezinmesini, URL’lerini nasıl yapılandırdığı ve uluslararası bir SEO stratejisine sahip olup olmadıkları hakkında daha fazla bilgi edinmektir.
XML Site Haritasına bakabilir ve web sitelerindeki her URL’yi bulabilir ve rakiplerinizin URL’lerini nasıl yapılandırdıklarını görebilirsiniz.
Demografi
Yapmak isteyeceğiniz bir sonraki şey, rakiplerinizin hangi demografik bilgileri sunduğunu bulmaktır. Alexa, SimilarWeb ve Quantcast gibi araçlar hangi grupların rakiplerinizin içeriğini kullandığını ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Yaş, meslek, yer, ilgi alanları vb. Göre bu web sitelerine tam olarak ne tür kullanıcıların geldiğini görmek oldukça stratejik bir avantajdır. Bu bilgileri kendi stratejinizde hedefleyecek yeni potansiyel pazarları tanımlamak için kullanabilirsiniz.