Hiç WordPress otomatik güncelleme özelliğini devre dışı bırakmak istediniz ve nasıl yapılacağını merak ettiniz mi? WordPress’in zaman zaman temalar ve eklentiler dahil olmak üzere sitenizi otomatik olarak güncellediğini muhtemelen biliyorsunuzdur.
Otomatik güncellemelerin tonlarca faydası olsa da, web sitenizi bozma ihtimalleri çok düşük. Geliştiriciler ve test uzmanları bunun olmasını önlemek için her zaman ellerinden gelenin en iyisini yapar, ancak yine de ara otomatik güncellemeler gerçekleşir.
Hele Yoast SEO eklentisinin yüklü olduğu milyonlarca kullanıcıdan biriyseniz, siteniz herhangi bir bildirim olmaksızın her hafta otomatik olarak güncellenir.
Varsayılan olarak bu güncellemelerin tümü otomatik olmamakla birlikte, WordPress toplamda dört otomatik güncelleme gerçekleştirebilir:
- Tema Güncellemeleri
- Eklenti Güncellemeleri
- Çeviri Güncellemeleri
- Temel Güncellemeler
WordPress, küçük temel güncellemeleri ve çeviri dosyası güncellemelerini gerçekleştirmek için varsayılan olarak ayarlanmıştır. Ayrıca aşırı güvenlikle ilgili durumlarda belirli eklentileri veya temaları otomatik güncelleme olanağına da sahiptir.
Bu kılavuzda, WordPress otomatik güncelleme özelliğini manuel olarak kodla ve bir eklenti yardımıyla nasıl devre dışı bırakacağınızı göstereceğiz.
Kod Yardımıyla WordPress Otomatik Güncelleme Kapatma
WordPress otomatik güncelleme özelliğini tamamen devre dışı bırakmak için, sitenize kısa bir kod parçası eklemeniz yeterlidir. Öncelikle, bir FTP programını bilgisayarınıza indirmeniz ve bilgisayarınızdan sitenize bağlanarak wp-config.php adlı dosyayı düzenlemeniz gerekir.
Unutmadan: Sitenizin bir yedeğini almayı sakın unutmayın!
Çekirdek (Core) Güncellemelerini Kapatma
Çekirdek WordPress güncellemelerini devre dışı bırakmak istiyorsanız , aşağıdakileri yapmanız yeterlidir:
- FTP programınızı açın.
- Sitenize bağlanın.
- wp-config.php dosyasını bir text editör aracılığıyla açın.
- Aşağıdaki kod satırını dosyanın en altına ekleyin.
define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );
Eklenen yeni kodu her zaman yorumlamanın iyi bir uygulama olduğunu unutmayın. Örneğin, aşağıdaki kodun üstünde, bu kodun ne yaptığını açıklayan bir yorum satırı vardır.
Öte yandan, isterseniz, yalnızca büyük ve geliştirme güncellemelerinin devre dışı bırakılmasını istiyorsanız, bunun yerine şu kod satırını eklemelisiniz:
/* Allow only minor WordPress updates */
define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', minor );
Yukarıdaki kod parçacıkları, sitenizdeki küçük hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri için temel yazılımı güncelleyecektir. Ancak, herhangi bir yeni wordpress sürümüne otomatik olarak güncellenmez.
Tema ve Eklenti Güncellemesi Kapatma
Yukarıdaki kod yazılım güncellemelerini devre dışı bıraksa da temalarınızın ve eklentilerinizin güncellenmesini durdurmaz. Devam etmeden önce, WordPress’in temalarını ve eklentilerini nadiren güncellediğini belirtmeliyiz! Çoğu durumda, WordPress, büyük bir güvenlik açığı durumunda bir güncellemeyi zorlar.
Bu, otomatik tema ve eklenti güncellemelerini devre dışı bırakmadan önce dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir.
Yine de devam etmek istiyorsanız, kullanmanız gereken kod satırları şunlardır:
Temanızın içerisinde bulunan functions.php adlı dosyayı bir metin editörü aracılığı ile açın ve sayfanın sonuna aşağıdaki kodu ekleyin.
Tema Güncellemesi Kapatma Kodu
add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' );
Plugin Güncellemesi Kapatma Kodu
add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );
Websitenize eklediğiniz bu kodların sitenizi bozabileceği ve bazı fonksiyonların çalışmasını engelleyebileceğini unutmayın. Bu yüzden sitenizde güncellemeleri yaptıktan sonra tüm fonksiyonların çalıştıından emin olmak için tarayıcı geçmişinizi temizleyerek ya da tarayıcınızın gizli sekme özelliğini kullanarak mutlaka test yapın.
Otomatik Güncellemelere Sahip Olmanın Artıları ve Eksileri
WordPress otomatik güncelleme özelliği söz konusu olduğunda, onu etkinleştirmenin artıları ve eksileri vardır. Avantajlarla başlayalım.
Artıları
- Otomatik güncellemeler, endişelenecek bir şey daha eksik demektir.
- Web sitenizi güvenli ve güncel tutarlar.
- Hata düzeltmeleri otomatik olarak uygulanır.
- İyileştirmelere ve yeni özelliklere anında erişmenin faydaları.
Eksileri
Otomatik güncellemeler, değişiklikleri ve tema / eklenti dosyalarında yapmış olabileceğiniz tüm düzenlemeleri geçersiz kılar, böylece her güncelleme gerçekleştiğinde bunları yeniden eklemeniz gerekir.
Bazen diğer eklentilerle veya kullandığınız temayla uyumsuzluk gelişebilir.
Son Olarak
Otomatik güncellemeleri bir hevesle devre dışı bırakmamalısınız. Bunu yapmaya karar verirseniz, güvende kalmak istiyorsanız sitenizi manuel olarak güncellemeniz gerekeceğini unutmayın.
Ancak, güncellemeleri takip etmeyi ve her şeyi manuel olarak yapmayı başarırsanız, iyi olacaksınız. Bu güncellemeleri devre dışı bırakmak aslında kontrolü elinizde tutmanın ve beklenmedik bir değişiklik durumunda hiçbir şeyin bozulmamasını sağlamanın iyi bir yoludur. Her şey denge ile ilgili.
Web sitenizde değişiklik yapmak ya da bu konuda bir dijital pazarlama ajansından yardım almak isterseniz biz her zaman buradayız.